EN 342 / EN 14058

Bescherming tegen koele en koude omstandigheden

EN 14058 en EN 342:
Bescherming tegen koele en koude omstandigheden

Tijdens het werken in wintertijd of koude werkomgevingen zoals een koel- of vriescel is het belangrijk dat u warm blijft om uw werk goed te kunnen doen. Daarom is het handig om werkkleding aan te schaffen die voldoet aan de juiste norm voor uw werkomstandigheden, zo weet u zeker dat u lekker warm blijft. EN 14058 en EN 342 zijn verwant aan elkaar, echter is EN 14058 geschikt voor koele omstandigheden hoger dan -5°C en EN 342 voor koude en lage temperaturen lager dan -5°C. Ook met deze kleding is het belangrijk om een 3-lagen systeem toe te passen, waarbij de buitenste laag voldoet aan de EN 14058 of de EN 342 normering.

a) EN 14058 is beschermende kleding in koele omstandigheden hoger dan -5°C.

b) EN 342 is beschermende kleding tegen koude en lage temperaturen lager dan -5°C.

c) Het toepassen van het 3-lagen-systeem helpt u warm te blijven.

EN 14058:
Beschermende kleding tegen koele omstandigheden

EN 14058: Beschermende kleding tegen koele omstandighedenDe EN 14058 norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken die bescherming bieden tegen koele omstandigheden. Er wordt getest bij koude temperaturen (hoger dan -5°C) op de prestaties van thermische weerstand, luchtdoorlatendheid, de weerstand tegen het doordringen van water en thermische isolatie. Deze standaard is bedoeld voor omgevingen met temperaturen hoger dan -5°C.

Deze norm heeft als symbool een ijskristal in het pictogram. naast het pictogram kunnen vijf waarden staan. Van boven naar beneden:

a) Rct: de thermische weerstandsklasse, deze wordt op alle doeklagen samen gemeten. Er zijn 3 niveaus. Kleding die materiaal bevat met een rct waarde hoger dan 0,25 is in principe ontworpen om te gebruiken in de koude (zie EN 342) en valt buiten het gebied van de EN 14058.

b) (Optioneel) Luchtdoorlatendheid: dit wordt gemeten op alle doeklagen samen. Er zijn 3 niveaus van luchtdoorlatendheid.

c) (Optioneel) Waterdichtheid: er zijn 2 niveaus van waterdichtheid.

d) (Optioneel) Thermische isolatie middels bewegende mannequin (Icler).

e) (Optioneel) Thermische isolatie middels statische mannequin (Icle).

EN 342:
Beschermende kleding tegen kou en lage temperaturen

EN 342: Beschermende kleding tegen koude en lage temperaturenDe EN342-norm legt vereisten en testmethoden vast voor kledingstukken en kledingensembles (bijv: overall of tweedelig pak) welke bescherming bieden tegen een koude omgeving, gekenmerkt door een combinatie van vochtigheid, wind en een luchttemperatuur lager dan -5°C.

Deze norm heeft als symbool een ijskristal. Daarnaast staan vier waarden aangeven. Van boven naar beneden:

a) (u) Icler; resulterende thermische basisisolatie (m2k/W). Gemeten op een 'bewegende' mannequin (+ type referentie ondergoed).

b) (u) Icle; resulterende thermische isolatie (m2k/W). Gemeten op een statische mannequin.

c) luchtdoorlaatbaarheidsklasse (3 niveaus).

d) Waterpenetratie-weerstandsklasse (2 niveaus).

Het 3-lagen-systeem houdt u perfect warm

Het 3-lagen-systeem is het opbouwen van uw koudewerende kleding in drie specifieke lagen:

a) De eerste laag is thermo-ondergoed

b) De tweede laag is een isolerende tussenlaag die voornamelijk voor het bovenlichaam van toepassing is, zoals een fleece-jas of sweater.

c) De derde laag is de beschermende buitenlaag, dit is de door de EN342 of EN14058 genormeerde kleding.

Laag 1: Basislaag

De basislaag bestaat uit (thermo) onderkleding of ondergoed die u droog en comfortabel houdt en helpt bij het afvoeren van overtollige warmte en transpiratie.

Laag 2: Isolerende tussenlaag

De isolerende tussenlaag helpt u extra warm te houden bij lage temperaturen. De kleding helpt uw lichaam op de juiste temperatuur te houden en maximaal comfort te bieden. Als isolerende tussenlaag zijn sweaters en fleece-jassen of fleece-truien zeer geschikt.

Laag 3: Beschermende buitenlaag

De buitenlaag is genormeerde kleding (EN342 of EN14058) die u beschermt tegen wind, regen, sneeuw en kou, maar ook overtollig vocht (zweet) laat ontsnappen en verdampen. 

Heeft u nog vragen?

Onze experts zijn prima op de hoogte van de EN-normeringen die gelden voor veiligheidskleding. Graag gaan we met u in gesprek om maatwerk te leveren. Maatwerk in advisering en maatwerk in de veiligheidskleding die uw medewerkers beschermt. 

Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Comfort Best biedt toegevoegde waarde door een breed, kwalitatief hoogwaardig productaanbod, service en support op maat, een goede prijs-/kwaliteitsverhouding én de klantgerichte instelling. We reageren proactief op uw jaarplanning, gaan creatief om met uw budget en komen stipt de afgesproken leverdatum na.

Neem contact op
+31 (0) 499 37 12 49
info@comfortbest.nl