IEC 61482

Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

IEC 61482:
Beschermende kleding tegen thermische gevaren van een elektrische vlamboog

Deze norm is opgesteld voor kleding die bescherming biedt tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog. De kleding valt in risico-klasse III, dit houdt in dat ze jaarlijks gecontroleerd moeten worden. De bescherming tegen de gevolgen van 'electric arc' kan op 2 manieren getest worden.

1. IEC 61482-1-1: De "Open Arc" methode

2. 61482-1-2: De BOX-test

Bij deze testmethodes wordt het doek getest en komt daar één waarde uit. Naast het doek wordt bij beide testmethoden ook een kledingstuk getest. Hierbij wordt geen energetische waarde bepaald, maar het kledingstuk wordt na de blootstelling aan de vlamboog gecontroleerd op mankementen met betrekking tot de naden, sluitingen en alle andere accessoires.

Hoe wordt de kleding getest?

In een boxtest wordt een pop met sensoren geplaatst voor het veroorzaken van een explosie. De explosie richt zich op de veiligheidskleding om vervolgens te beoordelen hoeveel hitte door de kleding komt en of het kledingstuk beschadigd raakt als gevolg van de explosie. Zowel het doek als het gehele kledingstuk worden getest. De gebruiker dient de kleding wel uit kunnen doen na blootstelling aan een vlamboog, dus wordt gekeken of bijvoorbeeld de ritsen en knopen werken zoals zou moeten.

IEC 61482-1-1: De "Open Arc" Methode

Deze testmethode wordt vaak in de Verenigde Staten gebruikt. De tests volgens deze methode leveren de ATPV-waarde of EBT50. De ATPV-waarde is de waarde (in cal/cm²) waarbij een 50% bescherming voorspeld wordt tegen 2e graads brandwonden. Hoe hoger de waarde, hoe beter de bescherming. In Amerika wordt voor elektriciteitsmedewerkers een minimale ATPV-waarde van 8 vereist, deze waarde is terug te vinden op de etiketten van kleding met de IEC 61482-1-1 norm.

IEC 61482-1-2: De BOX-test

Deze testmethode wordt in Europa gebruikt. Bij deze methode wordt vanuit 1 richting (de box) een vlamboog opgewekt door kortsluiting met 4kA (kiloampère) bij klasse 1 of 7kA bij klasse 2. De vlamboog durt daarbij niet langer dan 500ms. De warmte doorgang wordt gemeten en moet onder de Stoll curve blijven om aan de klasse te voldoen. De Stoll Curve is een tabel die aangeeft bij welke temperatuur en tijd een 2e graads brandwond ontstaat. Tevens wordt beoordeeld op navlammen, gatvormen, smelten en dergelijke.

Hoe wordt de beschermingsklasse bepaald?

De Europese normering EN-IEC 61482 kent twee beschermingsklassen voor het aangeven van de mate van bescherming tegen de thermische gevaren van een vlamboog. De kleding kan klasse 1 gecertificeerd worden wanneer deze de box-test doorstaat bij een vlamboog als gevolg van kortsluiting bij 4 kA/500 ms. Klasse 1 kan al gehaald worden met een stof die uit één laag bestaat. Klasse 2 wordt toegekend als de kleding dezelfde test doorstaat bij een vlamboog die ontstaat door kortsluiting bij 7 kA/500 ms. Er bestaat een enkellaagse stof die de bescherming biedt om aan klasse 2 te voldoen, maar ook kunnen meerdere lagen voldoen aan klasse 2, dan moeten ze wel samen getest en gecertificeerd zijn. Bekijk producten die bescherming bieden tegen de thermische gevolgen van een elektrische vlamboog; werkbroeken, werkjassen, overalls, truien & sweaters, shirts, polo's, onderkleding & ondergoed

Heeft u nog vragen?

Onze experts zijn prima op de hoogte van de EN-normeringen die gelden voor veiligheidskleding. Graag gaan we met u in gesprek om maatwerk te leveren. Maatwerk in advisering en maatwerk in de veiligheidskleding die uw medewerkers beschermt. 

 
 
Persoonlijk advies

Persoonlijk advies

Comfort Best biedt toegevoegde waarde door een breed, kwalitatief hoogwaardig productaanbod, service en support op maat, een goede prijs-/kwaliteitsverhouding én de klantgerichte instelling. We reageren proactief op uw jaarplanning, gaan creatief om met uw budget en komen stipt de afgesproken leverdatum na.

Neem contact op
+31 (0) 499 37 12 49
info@comfortbest.nl